fbpx

Cactus Carina

Ochtendroutine: jouw eerste stap in de goede richting

Ochtendroutine; jouw eerste stap in de goede richting

Je hebt hoogstwaarschijnlijk wel eens van het begrip ochtendroutine gehoord. Alleen wat houdt een gezonde ochtendroutine precies in? Moet je per se aan de work-out en ‘s ochtends vroeg smoothies staan maken? Rustig maar. Het valt allemaal reuze mee en je kunt een gezonde ochtendroutine instellen naar jouw wensen en de leefstijl die je nastreeft.

Ochtendroutine?

Stel je dit scenario voor: je wordt wakker van je vervelende alarm en nadat je 3, 4, misschien 5 keer op de snooze-knop hebt gedrukt, haast je je naar de douche. Niet eens zeker welke dag van de week het is, kruip je door je kast terwijl je zoekt naar schone kleren, zodat je presentabel voor de dag kunt komen. Vervolgens ren je naar de keuken om te bedenken dat je bent vergeten je ontbijt EN lunch klaar te maken voor de dag. Je bent uitgeput, gestrest, hongerig, een beetje chagrijnig en het is nog geen 8 uur ‘s ochtends. Oh, en je hond moet gaan wandelen dus die kijkt je een beetje verward aan… of misschien zelfs wanhopig?

De scène hierboven illustreert het tegenovergestelde van het beoefenen van een gezonde ochtendroutine. Deze persoon heeft niet alleen een stressvolle ochtend, maar ook meer kans op een stressvolle dag. No pressure, alleen de aard van je ochtend kan nu eenmaal het succes van je dag bepalen.

8 voordelen van een gezonde ochtendroutine

Ik ben van mening dat gezonde gewoonten en routines aan de basis liggen van een gezonde levensstijl. Als ik om te beginnen één routine zou moeten kiezen, zou het je ochtendroutine zijn. In wezen is een ochtendroutine een reeks basistaken die je elke dag in dezelfde volgorde uitvoert. Er zijn veel voordelen aan het creëren en volgen van een ochtendroutine. Laat ik ze even voor je op een rijtje zetten. Een gezonde ochtendroutine:

 1. Stimuleert positieve mentaliteit
  Door je dag gestructureerd te beginnen, begint de dag positief. Stel je voor hoe het voelt om op een vredige manier wakker te worden met rustgevende geluiden versus de schetterende van een alarm. Ik vermoed dat dat een van die dingen is die voor een chagrijnige gemoedstoestand kunnen zorgen. Jouw gezonde ochtendroutine geeft je de juiste start.
 2. Zorgt voor lagere stressniveaus
  Om maar even te verwijzen naar het eerder gebruikte scenario; een gehaaste ochtend zorgt voor een stressvolle ochtend (en mogelijk de rest van de dag), terwijl een meer vreedzame en vooraf opgezette ochtendroutine je kalmeert en zogezegd zen afgestemd.
 3. Verhoogt de productiviteit en focus
  Wanneer je een vaste, gezonde ochtendroutine hebt, weet je wat je kunt verwachten en word je automatisch efficiënter en productiever. Door een productieve ochtend te hebben, vergroot je de kans dat je de rest van je dag die focus en efficiëntie zult vasthouden. Dat is pas lekker.
 4. Geeft een gevoel van controle en stabiliteit
  Wanneer je in het eerste deel van de dag je ochtendroutine volgt, voordat er enige onvoorspelbaarheid en waanzin kan ontstaan (omdat het leven ons nu eenmaal regelmatig chaos op ons dak gooit), heb je het gevoel dat je de controle hebt gekregen. In ieder geval een deel van je leven. Dit stelt je in staat om kalmer en rationeler eventuele hobbels te nemen, die je gedurende de dag tegenkomt.
 5. Verbetert het energieniveau
  Een ochtendroutine geeft je structuur en richtlijnen en wanneer je deze op een taak achtige manier volgt, onderneem je actie. Dit in plaats van passief jezelf door de ochtend te gapen terwijl je je afvraagt wat er op je pad kan komen. Die ochtendroutine houdt je lichaam in beweging, je geest scherp en je focus ingezoomd. Je kunt er dus zeker voor kiezen om een korte training,  koude douche of een ochtend meditatie toe te voegen. Je zult zien dat dit meer energie geeft dan dat het vergt!
 6. Bevordert gezonde gewoonten
  Wanneer je de dag begint met gezond gedrag (oftewel je ochtendroutine), is de kans groter dat je op dat pad doorgaat. Er is gewoon iets aan hoe je je dag begint dat er voor zorgt dat je de volgende stappen echt kan maken of breken. Actie brengt acties voort, en als de actie gevuld is met structuur, positiviteit en focus, zal het veel eenvoudiger zijn om op dat spoor te blijven.
 7. Verbetert relaties
  Als jij en de mensen om je heen elke ochtend weten wat ze kunnen verwachten, is de kans groter dat je de dag rustig en vredig begint. Iets wat het leven met anderen veel aangenamer kan maken. Natuurlijk zal het niet altijd een perfecte ochtend zijn, maar op die minder dan geweldige ochtenden, zal het met een gezonde ochtendroutine veel beter beheersbaar zijn, wat jou en je relaties in een gezondere staat zal houden.
 8. Moedigt discipline aan
  Discipline zorgt ervoor dat we gedrag vertonen als we ons niet gemotiveerd voelen, maar het verbindt ons ook met het diepere doel waarom we ervoor kiezen om (on)gezond gedrag te vertonen. Als je de discipline van een ochtendroutine beoefent, zul je je er beter door voelen en zul je in de juiste mindset zijn om meer opzettelijke en doordachte beslissingen te nemen naarmate de dag vordert.

Doe wat goed voelt!

Ik hoop dat ik je ervan heb kunnen overtuigen dat een ochtendroutine de moeite waard is om vast te stellen. Vind wat het beste voor jou werkt, pas het aan waar nodig en ga op weg om te genieten van een gezonde ochtend, dag en leven!

Lees hier over de ideale ochtendroutine en wat het effect is van eerder opstaan!

Eén gedachte over “Ochtendroutine: jouw eerste stap in de goede richting

 • 12 juni 2023 om 10:49
  Permalink

  Ik vind het super moeilijk om een ochtend routine op te bouwen. Ik ben namelijk écht een avondmens…. ik leef op in de avond. Na een uurtje of 9 als alles is opgeruimd en de hond is uitgelaten wil ik nog van alles doen… ik ga óf een leuke serie kijken,of nog wat naaiklusjes doen, óf mij wijden aan mijn hobby’s op mijn knutselkamer. Ik vind het heeeeerlijk om aan het einde vd dag even lekker op mezelf te zijn en de dingen te kunnen doen waar overdag geen tijd voor is. Het gevolg is dat ik dus eigenijk altijd weer te laat naar bed ga en ik mijn wekker in de ochtend 3x laat snoozen en mezelf zo duf voel, dat de gedachte aan een wandeling echt niet in mij opkomt. Ik wandel altijd na het eten in de avond en daar vind ik smeris en fijn moment… . Ik neem mij heel vaak voor om op tijd naar bed te gaan, maar ben dan in de avond zo lekker bezig dat de tijd weer voorbij vliegt…
  Is er misschien iemand die een tip heeft om de ochtend en avond routine iets meer in balans te brengen? Kijk een echte ochtendmens zal ik nooit worden, maar iets meer structuur zou ik fijn vinden. Zeker als ik het stapje voor stapje zou kunnen toepassen.
  Ik ben 63 jaar, ik pas 2 dagen per week op mijn kleinkinderen, doe 1x per week vrijwilligerswerk en ben mantelzorger…

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *