Wellicht heb je je de vraag al vaker gesteld: waarom lukt afvallen niet? Je doet je best en bent voor je gevoel toch zo goed bezig… Dan is deze blog zeker iets voor jou.
Gewichtsverlies
Als we het hebben over gewichtsverlies, denken we vaak eerst aan naar de sportschool gaan en te veronderstellen dat we met 1 uur trainen de hele dag door kunnen blijven eten en toch af zullen slanken. Maar je voelt al een beetje aan je water dat dit al een reden is waarom afvallen niet lukt.
Zoals inmiddels veel onderzoeken hebben uitgewezen, werkt de strategie weinig eten en veel bewegen helemaal niet. Voedselgebrek en te veel belang hechten aan lichaamsbeweging zijn belangrijke redenen waarom mensen niet afvallen. Afgezien van deze, zijn er een heleboel factoren die als wegversperringen op kunnen duiken waardoor afvallen niet lukt.
Door naar de zes belangrijkste redenen te kijken waarom het mensen vaak niet lukt met afvallen, herken je wellicht jezelf, zodat je ze kunt identificeren en hopelijk aanpassen. Hierdoor kun je alsnog succesvol afvallen, je doelen bereiken en hoef je je niet langer af te vragen waarom afvallen niet lukt.
- Onrealistische doelen
Het is de eerste en meteen belangrijkste reden waarom afvallen niet lukt, zelfs niet na een lange periode van hard werken. Stel jezelf geen onrealistische doelen, bijvoorbeeld in de hoop binnen een maand 20 kg af te vallen. Stel kleine mijlpalen in aangezien die veel beter haalbaar zijn. Wanneer je zo’n mijlpaal eenmaal bereikt, zul je gemotiveerd zijn om harder te werken, want als je eenmaal resultaten ziet, wordt het (als het goed is gezonde) een obsessie. Wil jij aan de slag met het effectief stellen van realistische doelen? Lees deze blog erover.
- Emotioneel eten
Emotioneel eten is een situatie waarin men eet om zich goed en prettig te voelen, om trauma’s te verwerken, om stress te verlichten, in plaats van om honger te stillen. De voeding die emotionele eters kiezen zijn meestal vetrijke, suikerrijke, calorierijke voeding vol transvetten en andere giftige ingrediënten die extreem ongezond zijn waardoor afvallen uiteraard niet lukt. Elke keer dat je een emotionele ontreddering hebt, wend je dan niet tot voedsel voor troost. Zoek andere vormen die je stress verlagen: duik in een hobby, ga mediteren, of nog beter, sport de frustratie van je af!
- Ongeduldig zijn
Je bent niet van de ene op de andere dag aangekomen en daarom zal je ook absoluut niet van de ene op de andere dag afvallen, of in een week, zelfs niet in een maand. Wees consistent met je gezonde voeding en lichaamsbeweging, en je zult echt verandering zien. De meesten van ons gaan naar de sportschool, verwachten binnen een week resultaat en als afvallen dan niet meteen lukt, stoppen we met trainen. Hetzelfde geldt voor aanpassing op je voeding – als je binnen een week je billen, buik of bovenbenen niet ziet vervagen, vallen we vaak terug in oude eetgewoonten. Onthoud dit – er zijn geen (gezonde) shortcuts naar gewichtsverlies, het is een proces dat geduld en veelal hard werken vereist. Hoe veel er ook (vooral online) met wondermiddeltjes gestrooid wordt.
- Te veel belang hechten aan lichaamsbeweging
Regelmatige lichaamsbeweging kan de inspanningen om gewicht te verliezen een boost geven, maar op zichzelf leidt dit niet tot een significante daling van je gewicht. Dat afvallen niet lukt, heeft dus niet te maken met het feit dat je geen 5 uur in de week jezelf kapot aan zweten bent in de sportschool. Zoals inmiddels uit meerdere onderzoeken blijkt, is gewichtsverlies voor 80% wat je eet en 20% lichaamsbeweging.
- Negatief lichaamsbeeld
De perfecte zandloperfiguren die op de Instagram-feed of ‘tijdschrift spreads’ verschijnen, doen ons geloven dat ons lichaam niet perfect is en laten ons in extreme frustratie waarom afvallen niet lukt. We werken dan ook constant aan het nastreven van een (voor velen van ons) onrealistisch plaatje. Elk lichaamstype is anders en niet iedereen hoort er op een bepaalde manier uit te zien. Het doel moet zijn om er gezond uit te zien en je fit te voelen, niet als gephotoshopte afbeelding…
- Wilskracht
Een reden die we ook niet over het hoofd moeten zien is dat je wilskracht de ene dag van mindere kwaliteit is dan de andere. Wellicht heb je wel eens een sportmaatje overwogen zodat jullie elkaar kunnen motiveren. Het kan nog beter: sluit je aan bij de Cactus Carina Community! Hier vind je regelmatig challenges die je met meerderen aan kunt gaan waardoor je met een steuntje in de rug je doelen kunt verwezenlijken. Samen staan we sterker!