fbpx

Cactus Carina

Wat doet planken met je lichaam?

Heb jij de plank al toegevoegd aan jouw fitnesschema? Laat je buikspieren, bilspieren en hamstrings werken! Wel is het belangrijk dat je de oefening goed uitvoert en volhoudt. In deze blog leg ik je alle in en outs uit over planken.

Waarom is planken zo goed?

Met planken train je bijna je hele lichaam. Je voelt spieren door je hele lichaam op spanning komen. Het is een hele goede oefening om je lichaam sterker te maken. Vooral de spieren in de rug, billen, buik, bovenbenen, schouders en armen worden getraind. Als je deze oefening regelmatig doet zal het steeds beter gaan en ga je het effect aan het lichaam zien. Het is wel belangrijk om de plank op te bouwen! In het begin van de oefening zal je zien dat je de plank zo rond de 30 seconden volhoudt, maar naarmate je dit vaker oefent kan het oplopen naar 2 minuten of meer.

Wat is de juiste plankhouding?

De plank is een fitnessoefening waar je geen extra toestellen voor nodig hebt, maar is je eigen lichaamsgewicht voldoende. Je hebt veel verschillende soorten plankoefeningen maar de meest gebruikte is de basisplank. Daarvoor ga je eerst op je buik liggen, met je ellebogen onder je schouders en je tenen tegen te vloer. Vervolgens druk je je lichaam op, zodat je een zo’n recht mogelijke plank vormt. Je houding is super belangrijk bij deze oefening. Je rug mag bijvoorbeeld niet bol of hol zijn en je benen moet je zo recht mogelijk houden. Omdat het zoveel inspanning vraagt om in een goede houding te blijven, is deze oefening zo effectief.

Wat zijn de voordelen van planken?

De belangrijkste voordelen is het verstevigen van de buik en het verminderen van de onderrugpijn. Verder maak je ook de spieren rond je schouders en schouderbladen steviger. Dit zijn ook de spieren die vaak verstijven wanneer je langdurig op een bureaustoel zit. Omdat planking zo simpel is kun je het eigenlijk overal uitvoeren. Thuis, op het werk, tijdens het koken, waar je maar wilt en wanneer je de tijd ervoor hebt.

30 dagen plankchallenge

Is het jouw doel om je spieren te versterken en fitter te worden? Dan nodig ik je graag uit om deel te nemen aan de ‘Plank challenge’ in mei! Het nut van zo’n challenge is dat je geleidelijk het aantal minuten opbouwt en daadwerkelijk ergens naartoe werkt. Doordat het 30 dagen duurt kun je de dagen aftellen en werk je naar de finish toe. Dit kan je helpen voor extra motivatie om het planken vol te houden. Daarnaast is het leuk omdat je het samen met andere deelnemers doet. Zo kun je elkaar motiveren en elkaars ervaringen delen. Kortom: Genoeg voordelen om de challenge aan te gaan!
Je zult niet 30 dagen lang alleen maar de standaard plank-oefening uitvoeren. Er wordt ook afgewisseld door alternatieve plank-oefeningen. Uitgelegd in op video uitgevoerd door Personal Trainer Corine Klouwer van BoostMePT Volendam. 

Meer lezen over de Challenge? Lees het hier!

Cactus Carina Plankchallenge