fbpx

Cactus Carina


Mijn verhaal: Zo ben ik 37 kilo afgevallen

Cactus Carina

Zó ben ik 37 kilo afgevallen in een half jaar

“Wat heb jij gedaan!?” is de vraag die mij tegenwoordig veelvuldig om m’n oren vliegt. Via Social Media kanalen en in levende lijve, waar ik ook kom en zelfs van mensen die ik niet persoonlijk ken krijg ik via via de vraag HOE ik nou al die kilo’s kwijt ben geraakt. In principe is het antwoord kort. Veeeeel bewegen en minder eten! Soms voeg ik daar nog aan toe dat de combinatie Fitbit & Planning het roer om heeft gegooid.

“Ja maar wat doe je dan precies?” “Hoe vaak loop je dan en hoe lang?” “Wat eet je dan wél?” “En welke tijden hou je dan aan?” “Geen alcohol?” “In hoeveel tijd was je dit gewicht nou kwijt?” “Ga je nou gewoon nog dóór?!” “Je bent nu toch wel genoeg afgevallen?” “En nu zo houden he!”

Situatie: “Ik had meer tijd om af te vallen”

Het is 5 mei 2020 en ik zit al ruim een maand werkloos thuis. Ik weet al een tijd dat deze periode eraan zit te komen en ik heb me dan ook voorgenomen om me in deze periode op mezelf te focussen.

Een cursusje hier en daar, een paar dagen alleen op vakantie, uitvogelen wat voor volgende baan ik wil, het sporten oppakken, gezond eten, afvallen, op tijd naar bed, het gehele huishouden eens goed op orde brengen, voorjaarsschoonmaak houden, je kent het wel.

De plannen lopen deze weken echter anders, want de kinderen (en man) zijn ineens fulltime thuis, de sportscholen zijn dicht en.. en.. De coronacrisis wordt eigenlijk mijn zoveelste smoes om mijn plannen niet uit te voeren.

Er wordt heel veel geklaagd en gemopperd in deze rare onzekere tijd. Ik merk dat ik word meegesleurd in negatieve sferen en het denken in problemen en beperkingen. Bah, dit is NIET hoe ik zelf in elkaar zit. Ik besluit daarom om me bewust te focussen op de fijne dingen des levens, die zijn er genoeg! We hoeven niets. Geen wekker voor werk of school, de kinderen hoeven niet naar trainingen en wedstrijden. Geen bezoekjes of speelafspraken. We hebben geen verplichtingen, we hebben TIJD! Wanneer in het leven krijg je zó’n kans om veel tijd met je gezin door te brengen, zonder afleiding of tijdsdruk. Ik geniet met volle teugen. En gek genoeg voel ik me middenin deze coronacrisis al heel snel gelukkiger dan ooit tevoren! Er ontstaat een soort ‘gevoel van ruimte’ in m’n hoofd.

Tijd om door te pakken!

Zó ging bij mij de knop om!

Ik laat me via social media al jarenlang graag inspireren over gezondheid, voeding, sport, etc. Geïnspireerd raak ik er zeker van, maar een vervolg krijgt het al een hele tijd niet meer.

Ik zie een story voorbij komen van een IG-influencer die de Fitbit Inspire HR aanprijst. Het is een wat oudere, simpele versie, maar voldoet aan alles wat ik nodig denk te hebben. Zij is enthousiast over de fitbit-community waar je vrienden kan toevoegen en zo kun je elkaar dan aanmoedigen om je doelen (bv 10000 stappen per dag) te behalen. En ze doet een oproep om fitbit-vrienden te worden. Dat lijkt mij nou een goed idee! Wij kennen elkaar verder toch niet, dus ik hoef me voor niemand te schamen. Ik bestel ‘m voor € 89,- en de volgende dag wordt ie al bezorgd. Oei.. daar had ik eigenlijk niet op gerekend. Maargoed.. dat bedrag heb ik natuurlijk niet voor niks neergeteld, dus hup, installeren dat ding. De stappenteller vind ik interessant, die functie wil ik direct uitproberen. We gaan lunchwandelen, kids mee, een uurtje rustig wandelen in het bos. ’s Avonds zit ik op de bank en geeft mijn fitbit 8000 stappen aan. Laat ik mijn 10.000 stappenplan nou maar meteen in de praktijk brengen!  Ik trek mn slippers aan en loop nog een rondje door het park om de hoek.

En zo wordt 6 mei ongepland de omslag van mijn levensstijl!

Wandelen en hardlopen hielp enorm bij het afvallen

Ik lees ergens een interview met Twan Huys. Sinds hij niet meer op tv is, is hij fervent wandelaar geworden. Hij geniet daar intens van en schreef er zelfs een boek over. Ik denk er eens over na. Wandelaar… daar heb ik in principe nu álle tijd voor! Ik word wandelaar!

De slippers verruil ik voor mn hardloopschoenen uit een hardloopcarriere van 4 jaar geleden en vanaf deze dag wandel ik 3 weken lang ‘s morgens 4 kilometer en ‘s avonds ongeveer 3 kilometer. Ik merk dat ik het rondje steeds iets sneller loop. In de fitbit-app zie ik de conditie-lijn direct omhoog schieten. Dit motiveert! Zelfs mijn hartslag daalt!

Wandelen met inspirerende podcasts

Ook ontdek ik de podcast-app. Ook dit is voor mij lifechanging! Ik geniet zó van de verhalen, dat ik eigenlijk helemaal niet in de gaten heb hoe lang- en ver ik loop! De afstanden worden steeds langer, het wandelen verandert in ‘snelwandelen’. Zodra ik wakker word, trek ik mijn sportkleding aan en kan ik niet wáchten om de verhalen verder te beluisteren tijdens het lopen in het bos. Het bos ligt op zo’n 8 minuten rij-afstand, alwaar ik niemand ken. Terwijl iedereen in ons dorp elkaar kent, kan ik zo genieten van de anonimiteit op de vele paden in het bos. Ik heb mijn plekje daar helemaal gevonden. De verhalen-podcasts wissel ik af met inspirerende podcasts waarin aandacht wordt besteed aan gezondheid, een positieve mindset of eetstoornissen. Ik pik er zóveel van op!

Na 3 weken ben ik 5,2 kilo afgevallen en helemaal happy met mijn nieuwe actieve gewoontes.

Smartwatch changed my life

Ik besluit om het hardlopen weer op te pakken. Ik weet dat ik het kan, want het is me al eerder gelukt.  Zoals destijds, start ik met les 1 van  het 5km-loopschema van ‘Hardlopen met Evy’. Een training van 20 minuten. 1 minuut en 2 minuten joggen worden afgewisseld met 1 minuut en 2 minuten wandelen. Een hel. Maar ik red het (nét). Vanaf deze dag verruil ik mijn ochtendloop om de dag voor een hardlooptraining van Evy. De conditie stijgt nog verder omhoog, en de hartslag daalt verder! Na het 5km-loopschema volg ik de 7,5km, de 10km en rond ik het 10miles (16,1km) schema een half jaar later alweer bijna af!

Ik kan dus wel zeggen: “Fitbit changed my life”!

10.000 stappen per dag worden er al snel 15.000 en daarna minimaal 20.000 stappen per dag! En dat met zoveel plezier. Ik ben een (dunne) wandelaar geworden!

Mijn voeding tijdens het afvallen

Ik pas als vanzelfsprekend mijn voeding meteen aan! Daar kijk ik eerlijk gezegd zelf erg van op, maar blijkbaar doen de resultaten van de fitbit dit met me. Zonde om na dat avondloopje alsnog naar iets ongezonds te grijpen! Daar heb ik nét een half uur tijd in gestoken!

Ik heb al vaak gehoord over Intermittent Fasting. Mijn man heeft er net een boek over gelezen (dr Ludidi). Hij is er enthousiast over, dus ik besluit dit toe te gaan passen. Bevalt me goed! Buiten de gezondheidsvoordelen die intermittent fasting met zich mee zou brengen, vind ik ‘de tijd’ die ‘s morgens overblijft heerlijk! Het lijkt niets, maar in plaats van het hele ontbijtritueel, heb ik in deze tijd al een flinke wandeling gemaakt of bijvoorbeeld de boodschappen al gedaan. Het geeft me zo’n ‘vrij’ gevoel! Ik eet tussen 13.00 en 19.00 uur.

Om de dag lunch ik met kwark, fruit, granola, noten en honing en dan ‘s avonds een normale warme maaltijd. De andere dag lunch ik koolhydraatrijk (bijvoorbeeld met brood of crackers) en op die dagen hou ik de koolhydraten in de avond wat lager (maaltijdsoep, maaltijdsalade, of een koolhydraatarme maaltijd). Ik hou de verhoudingen aardig in balans naar mijn eigen idee.

Eten inplannen om af te vallen

Op zondag plan ik de hele week vooruit. In mijn iPhone-agenda noteer ik bovenaan de dag wat de lunch, het diner en eventuele snacks worden. (Mijn kinderen eten elke dag ‘Hollandse pot’, dus ook deze planning schrijf ik uit). Ook boodschappenlijstjes plan ik in de notities van mijn telefoon. Zo zorg ik ervoor dat ik op maandag al alles in huis heb voor de komende 3 dagen. Ik hoef in feite pas donderdag weer boodschappen te doen. Het lijstje voor die donderdag staat ook al voor 90% compleet in mijn telefoon. Handige bijkomstigheid is dat ik mijn man heb gekoppeld aan deze agenda en notities, zodat ook hij ziet wat de planning is en welke boodschappen er eventueel nog gedaan moeten worden. Het klinkt heel simpel, maar het feit dat ik niet meer hoef na te denken wat we die dag gaan eten en wat ik daarvoor nog moet doen geeft zó’n rust in mijn hoofd. Alle tijd, energie (en vooral onrust) die dat mij normaal gesproken kost, heb ik nu over!

Sportafspraken vastleggen

Ook mijn sportplanning wordt vastgelegd. Aan het begin van de week bedenk ik voor iedere dag op welke momenten ik kan/wil sporten. Meestal is dit ‘s morgens vroeg voordat de kinderen wakker worden en nog een later moment op de dag. Doordat de agenda is gekoppeld aan die van mijn man, ziet hij ook wanneer ik er wel- en niet ben. We zien dit dan ook echt als een ‘afspraak’, die niet wordt afgezegd. Als je moet werken, ga je ook niet als je geen zin hebt of als het regent. Zo zie ik de sportafspraken ook.

Handigheden bij het afvallen als moeder zijnde

Ik hou van (makkelijk, simpel en snel) koken en ook van struinen naar recepten op Instagram. Ik volg een héleboel ‘recepten-accounts’. Tip: Zodra ik een geschikt recept tegenkom, sla ik deze op in een verzameling (bv lunch, diner, snacks, lekkers). Dit is een functie binnen Instagram. Vervolgens plan ik dit gerecht direct in in mijn agenda! Zo heb ik soms voor 4 weken al gerechten vooruit gepland (en hoeft dat zondagavond-plan-moment niet zo lang te duren). Natuurlijk wijzigt er later hier en daar nog iets, maar dan verschuif ik dat idee naar een volgende dag.

Wat ik in deze tijd ook leer, is gebruik te maken van de vriezer! Het blijkt dat werkelijk álles in te vriezen valt, zelfs ovenschotels! Dat deed ik eerder nooit. Als het de moeite waard was, gaf ik het weg aan anderen, maar anders gooide ik het weg. Ik noem het nu mijn winstpakker! Heb ik iets over van een maaltijd, schuif ik dat in een 1 persoons zakje of bakje, schrijf ik erop wat erin zit, en húp het gaat de vriezer in! Ik plan dit gerecht ook weer meteen in mn agenda! Vaak op bijvoorbeeld een werk- of sportdag waarvan ik al weet dat we druk zullen zijn of laat thuis.

Ik herontdek Marley Spoon. Een biologische, duurzame maaltijdbox waar ik wekelijks  voor 3 dagen maaltijden bestel. De box wordt bij ons op dinsdag bezorgd, voorzien van alle benodigde ingrediënten. Ik vind het een geweldig concept! Drie dagen niet nadenken, maar lekker koken en genieten van gerechten die je normaal gesproken niet zo snel zou eten. Ideaal! Mijn man is niet zo experimenteel aangelegd, dus vaak hou ik een portie over die ik dan weer invries en inplan voor een makkelijke dag.

GELUK(T): “Na 6 maanden, 37 kilo kwijt.”

Na 6 maanden ben ik 37 kilo kwijt. Ik ben in al die tijd maar een enkele keer afgeweken van mijn plan. Door het heerlijke eten heb ik totaal geen behoefte gehad aan ongezonde uitbarstingen. Op een paar feestjes na heb ik een half jaar lang geen alcohol gedronken, en ook niet gemist! Halleluja wat een verademing om elke dag fit en fris op te staan en zin te hebben in de dag! Wat een geluk! Wat ben ik blij dat ik de situatie die 2020 met zich meebracht, heb omgezet naar het weten te behalen van gestelde doelen. In kleine stapjes heb ik gewerkt naar een hoger doel.

Mijn conditie ging van ‘Zwak’ naar ‘Redelijk’ naar ‘Gemiddeld’ naar ‘Goed’ naar ‘Heel goed’ en is bijna in het vakje ‘Uitstekend’ terecht gekomen. Ik loop nog maar 1x per dag, want het andere sportmoment beleef ik sinds 2 maanden in de sportschool. Ook daar heb ik sinds jaren weer helemaal mijn draai gevonden. ‘Het nieuwe Netflixen’ heb ik daar ontdekt. De ene serie na de andere serie verslind ik terwijl ik 60 minuten lang liters sta te zweten. WIN WIN!

Hoe nu verder?

Inmiddels is het bedrijf ‘Cactus Carina’ een (meer dan) fulltime job en daardoor is mijn vrijheid beperkter, maar planning zorgt ervoor dat er niets aan mijn sportmomenten verandert! Ik zet mijn stappen vaak al voordat de werkdag begint of ik begin de dag om 6.00 uur in de sportschool en ik vind het heerlijk om na het werk nog even snel een uurtje mee te pakken.

Verder organiseer ik elke maand een challenge vanuit mijn Community! Voor mezelf als stok achter de deur, maar ook om anderen uit te dagen gezondere keuzes te maken! Voor de zomer van 2023 staat er een Zes weekse ZomerChallenge op het programma. Vanaf maandag 5 juni gaan we voor gewichtsverlies voor de zomervakantie! Meer info?Neem hier een kijkje