In ons leven ontwikkelen we allemaal bepaalde gewoonten en patronen, ook rondom voeding. Helaas dragen deze patronen vaak niet bij aan jouw huidige doel: namelijk afvallen of gezond leven…
Het woord ‘gewoonte’ zegt al genoeg, als je een gewoonte hebt dan denk je niet meer bewust na over wat je aan het doen bent. Zo is het ook bij slechte eetgewoontes: je denkt niet bewust na of wat je eet nou gezond is of niet. Om dit eetpatroon te doorbreken is het belangrijk dat je energie steekt in wat nou eigenlijk wél goed voor je is. Houd bijvoorbeeld een dagboek bij met wat je allemaal eet. Zo let je veel meer op jouw vaste eetgewoontes en ben je er meer van bewust welke eetgewoontes nou eigenlijk gezond of helemaal niet gezond zijn.
Iedereen heeft wel een paar slechte eetgewoonten. Wellicht eet je te veel suikers, eet je te snel, of schep je te veel op. Wellicht kauw je niet goed of kun jij nooit een stuk taart laten staan. Hoe kun je die slechte eetgewoontes doorbreken en hoe kun je die slechte eetgewoontes veranderen in gezondere gewoontes?
Niet alleen het eten zelf kan zorgen voor ongezonde eetgewoontes, maar ook de manier waarop je eet. Het is belangrijk dat je rustig kauwt en doorslikt. Je hersenen krijgen pas na 20 minuten een signaal dat je vol zit, dus als je binnen 10 minuten je bord al leeg hebt kan het zijn dat je meer hebt gegeten dan nodig is. Dit zorgt er dus ook weer voor dat je sneller aankomt.
Portie controle is belangrijk als je af wilt vallen. Schep iets minder op dan dat je normaal gesproken zou doen en dwing jezelf om het daarbij te laten. Ook is een handige tip om niet ‘te’ veel te koken. Houd het bij de hoeveelheid die voor jou of je gezin nodig is, zodat je ook niet de restjes nog opeet.
De sleutel is balans vinden. Het is onrealistisch om alle ongezonde dingen uit je leven te bannen. Af en toe genieten zonder je zorgen te maken om je gewicht of gezondheid hoeft geen probleem te zijn. Het kan zijn dat je toch een keer in een (oud) ongezond patroon vervalt. Voorkom dan dat je gelijk de handdoek in de ring gooit. Het is nooit ‘verloren’. Je kunt de draad ieder moment weer oppakken. Om jezelf niet terug in het oude patroon te laten vallen is het handig om je slechte gewoonte niet direct verbannen maar te verminderen. Zo kan je stapje voor stapje je slechte gewoonte doorbreken.
Stel je wilt graag stoppen met je ongezonde snackgewoonte, dan is het belangrijk dat je hier steun en draagvlak voor vindt. Het is namelijk veel makkelijker om snacken te weerstaan als je partner je simpelweg geen snacks meer aanbiedt. Bespreek van tevoren dat je gaat stoppen met snacken en vraag of je omgeving hier rekening mee willen houden. Zoek je gelijkgestemden die in hetzelfde schuitje zitten? Het kan ontzéttend helpen om elkaar te inspireren en motiveren of om gewoon even je ei kwijt te kunnen. De Cactus Carina Community is zo’n plek.
Ik hoop dat deze blog jou helpt om bewust om te gaan met je slechte eetgewoontes zodat je deze ook sneller kan doorbreken!